РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ЗА ЕНЕРГЕТИКА И ВОДНИ УСЛУГИ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
AL
EN
Политика за колачиња
ПОЛИТИКА ЗА КОРИСТЕЊЕ НА КОЛАЧИЊА ("cookies")
Cookies се мали датотеки што се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на вашиот компјутер при вашата следна посета на нашата интернет-страница со што се овозможува побрз пристап. Исто така, во одредени случаи запишуваме информации во форма на „Cookies“ на вашиот компјутер, со цел да ја приспособиме посетата на интернет-страниците според вашите потреби и навики. Преку Cookies не се прибираат лични податоци.
Сите информации што се меморираат во рамките на „Cookies“ може да бидат искористени само за потребите на интернет-услугата и тоа на начин на кој вашата приватност нема да биде загрозена.
 
Што се Колачиња (cookies?)
Колачиња (cookies) се податоци кои ги користат веб страните за да ги идентификуваат веб корисниците. Преку овие податоци веб страната може да го идентификува корисникот следниот пат кога ќе ја посети истата. Затоа не е потребно корисникот да се идентификува секогаш кога ке влезе на истата веб страна.
Колачињата (cookies) им овозможуваат на веб страните да формираат профил за корисникот врз основа на податоците што претходно ги има дадено, најчесто за рекламни цели. Агентите за рекламирање можат да ги искористат овие податоци за праќање е-пошта за продукти и услуги кои сметаат дека ќе бидат интересни за корисниците
 
Типови на колачиња
Сесиски колачиња 
Овие се привремени колачиња, кои се зачувуваат во датотеката на колачето на вашиот Интернет-пребарувач, додека не ја завршите сесијата на вашиот Интернет-пребарувач. Овие колачиња се задолжителни за одредени апликации или функционалности на оваа веб-страница за правилна работа.
Постојани колачиња
Ние може да користиме упорни колачиња за подобро искуство за корисниците (на пример, обезбедување оптимизирана навигација). Овие колачиња остануваат во датотеката на колачето на вашиот пребарувач подолг временски период. Овој временски период ќе зависи од изборот што ќе го направите во поставките на вашиот Интернет-пребарувач. Упорните колачиња овозможуваат информациите да се пренесат на веб-серверот секој пат кога некој ќе ја посети веб-страницата. Упорните колачиња исто така се познати како колачиња за следење.
 
Колачиња од трети страни 
Ве молиме да забележите дека и дека трети лица можат да користат cookies, над кои ние немаме контрола. (Овие cookies најверојатно би биле cookies за аналитика /ефикасни cookies или cookies за таргетирање).
Доколку не сакате да користиме cookies како што е наведено погоре, или ако се премислите откако ќе се согласите со нашата употреба на cookies , можете истите да ги избришете преку вашиот пребарувач.